Το περασμένο Σάββατο 196 χώρες του ΟΗΕ στο Παρίσι υπέγραψαν την “ιστορική συμφων…

Το περασμένο Σάββατο 196 χώρες του ΟΗΕ στο Παρίσι υπέγραψαν την “ιστορική συμφωνία” για το κλίμα, με την οποία θέτουν ως στόχο την συγκράτηση της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας, στο +1,5°C. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μεν, μια κομβική καμπή στη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα! Ιδιαίτερα δε, όταν οι περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν, ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι περισσότερο από +3 °C, ακόμα και αν είχε εφαρμοστεί η συμφωνία πριν από 6 χρόνια, δηλαδή στην αντίστοιχη σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Ο λόγος είναι απλός, το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), άπαξ και απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα έχει κύκλο ζωης 100 χρόνια. Το να μειώσεις τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τα επόμενα χρόνια είναι σαν μειώνεις την ταχύτητα ενός τρένου το οποίο έρχεται φορτωμένο, με αυξανόμενη ταχύτητα, από τα χρόνια του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Η άποψη μου λοιπόν είναι, ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε με τη συμφωνία του Παρισιού και κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει. Η συμφωνία του Παρισιού πρέπει περισσότερο να θεωρηθεί ως πλαίσιο περεταίρω εφαρμογής περιβαλλοντικών πολιτικών και επαγρύπνησης όλων όσων ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον. #ParisSummit #Greenpeace #climatechange

About Author

Connect with Me: