Ευθύνες της Κυβέρνησης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. (μέρος 2) Σε συνέχεια …

Ευθύνες της Κυβέρνησης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. (μέρος 2)

Σε συνέχεια της χθεσινής μου ανάρτησης αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και την ανικανότητα της κυβέρνησης, που οδήγησε στην απομόνωση της Ελλάδας και τον πιθανόν εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα, κάποιοι φίλοι έγραψαν και έστειλαν με εμαιλ ότι οι πρόσφυγες θα πέρναγαν από την Ελλάδα ασχέτως κυβερνητικής πολιτικής…

Σε αυτούς τους «φιλο-κυβερνητικούς» απαντώ ότι, καταρχήν, παραγνωρίζουν το γεγονός ότι από την ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ της κυβέρνησης έκλεισαν τα σύνορα και χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται/περιπλανιούνται δίχως αύριο στη χώρα (δείτε προηγούμενη ανάρτηση).

Ειδικότερα δε , ως προς τις ενέργειες που προκάλεσαν τη δραματική αύξηση των ροών, απαντώ:
1) Η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε, μίλησε για πρώτη φορά για την πολιτική των ανοικτών συνόρων. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις δηλώσεις της κυρίας Χριστοδουλοπούλου για τη μεταναστευτική πολιτική των «ανοικτών θυρών» για όλους; Τον κύριο Κοτζιά και τον κύριο Καμένο να απειλούν την Ευρώπη ότι η Ευρώπη θα γεμίσει μετανάστες και τζιχαντιστές; Τον κύριο Τσίπρα να λέει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα;

2) Ξεχνάει κανείς την ανακοίνωση του κυρίου Σακελλαρίδη (που μετά προσπάθησε να ανασκευάσει) ότι στους Σύρους πρόσφυγες θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους; Τέτοιες δηλώσεις δεν φτάνουν στις κατατρεγμένες εμπόλεμες περιοχές; Δεν δίνουν το σύνθημα για την αύξηση και κατεύθυνση των προσφυγικών ροών; Και το χειρότερο πως συγκρατείς «τη φήμη της ελπίδας» η οποία διασπείρεται στις περιοχές αυτές κατά το δοκούν των δουλεμπόρων;

3) Η κυβέρνηση υποτίμησε αδικαιολόγητα την ένταση το εύρος του προβλήματος! Όλοι θυμούνται τις δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού ότι θα έχουμε κάτω από 100.000 μετανάστες/πρόσφυγες το 2015, ενώ τελικά ξεπέρασαν τους 950.000, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ να μην γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για να διακοπεί η ροή, ή να πιεστεί η Τουρκία ή να οργανωθεί το θαλάσσιο μέτωπο.

Αυτό το έζησα και «από μέσα» στο ΕΚΑΒ όπου λόγω των απίστευτων ιδεοληψιών δεν επετράπει η διεύρυνση του ΕΚΑΒ στη Μυτιλήνη και η συνεργασία του με τον Ερυθρό Σταυρό. Αν δεν φτάνει η προσωπική μου μαρτυρία, υπάρχουν καταγγελίες τόσο από τον Συνήγορο του Πολίτη (Ιούλιος 2015) περί έλλειψης σχεδιασμού, όσο και του ΟΗΕ (Αύγουστος 2015) περί έλλειψης σχεδίου.

4) Ενώ υπήρχαν κονδύλια τόσο από τον ΟΗΕ, την ΕΕ όσο και από μεγάλες ΜΚΟ, η κυβέρνηση λόγω ιδεοληψιών δεν ήθελε να συνεργαστεί και έτσι ΔΕΝ δεχτήκαμε οργανωμένη ξένη βοήθεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι την τελευταία στιγμή συστήθηκε η διαχειριστική αρχή για τους πρόσφυγες. Το ίδιο βέβαια συνέβη και στα θαλάσσια σύνορα και έτσι ως τελευταία ελπίδα μας πρόεκυψε το ΝΑΤΟ.

5) Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να απορροφήσει 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς κανένα αντάλλαγμα …ούτε καν έλεγχο των ροών προς εμάς. Η αποδοχή της εγκατάστασης 50.000 προσφύγων/μεταναστών είναι από μόνη της κίνητρο να έρθουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τα κέντρα εγκατάστασης προσφύγων στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας (απόσταση 2 ημερών οδικώς).

6) Η κυβέρνηση στην αρχή είπε ότι θα κλείσει τα κέντρα μεταναστών, στη συνέχεια τα εκκένωσε, μετά τα χρησιμοποίησε ως δομές φιλοξενίας και ξαφνικά το «κολαστήριο» της Αμυγδαλέζας έγινε… ανθρώπινο. Σήμερα οι έκτακτες προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι και η πραγματικότητα που ζουν οι άνθρωποι αυτοί είναι περισσότερο ανθρώπινες από ότι πριν; Όλες αυτές οι ενέργειες δεν έδωσαν σήμα ότι είμαστε δεκτικοί στις μεταναστευτικές ροές; Οι μετανάστες, που βγήκαν έξω, δεν είπαν στους δικούς τους, πίσω στη χώρα τους, ότι εδώ είναι όλα ΟΚ ελάτε και εσείς;

7) Θυμάται κανείς ότι πέρσι καταργήθηκαν οι αστυνομικές επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς». Με την επιχείρηση αυτή ελέγχονταν καθημερινά δεκάδες άτομα. Εκτός από τους κακοποιούς ελέγχονταν πολλοί μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Με την κατάργηση της επιχείρησης το κράτος δεν έδωσε ακόμα ένα σήμα ανομίας προς τα έξω;

Έχω πολλά ακόμα να γράψω αλλά νομίζω ότι στο facebook αυτό κουράζει..

ΥΓ: Αν έχετε τρόφιμα/ φάρμακα/ αθλητικά παπούτσια για τους πρόσφυγες παραδώστε τα στους κατά τόπους Δήμους ή ΜΚΟ. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μας φταίνε και χρειάζονται τη βοήθεια μας.

About Author

Connect with Me: