Πανηγυρίζει η κυβέρνηση διότι εξασφάλισε όπως λέει «δέκα χρόνια περίοδο χάριτος …

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση διότι εξασφάλισε όπως λέει «δέκα χρόνια περίοδο χάριτος για το δάνειο του EFSF, δηλαδή πάγωμα των πληρωμών κεφαλαίου και τόκων μέχρι το 2032», καθώς και για τη «δεκαετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του δανείου του EFSF».

Όταν ο κυβερνήσεις Παπαδήμου-Σαμαρά το 2012 πέτυχαν αντίστοιχη 10ετή επιμήκυνση, ο κ. Τσίπρας μιλούσε για “ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε». Και ζητούσε «διαγραφή χρέους».

Τώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα με τρία χρόνια καθυστέρηση πήρε την ίδια επιμήκυνση που είχαν διασφαλίσει οι κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά, και μάλιστα χωρίς το κούρεμα χρέους 132 δις ευρώ που πέτυχαν εκείνες το εμφανίζει ως μεγάλη επιτυχία.

Συμπέρασμα:
Το ονομαστικό δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί οριστικά είναι η Ελλάδα να επιτύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή και μία νέα κυβέρνηση που να εμπνέει εμπιστοσύνη, να αλλάξει το μείγμα πολιτικής και να υλοποιήσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

About Author

Connect with Me: