Τα τελευταία 10 χρόνια έχω εμπλακεί* , λίγο ή περισσότερο, σχεδόν σε όλες τις π…

Τα τελευταία 10 χρόνια έχω εμπλακεί* , λίγο ή περισσότερο, σχεδόν σε όλες τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών της Αττικής.

Με μεγάλη προσοχή λοιπόν, και χωρίς να έχω αρκετή πληροφόρηση και βέβαια επαγγελματική εμπειρία, σας γραφώ κάποιες πρώτες σκέψεις μου, για την ανείπωτη τραγωδία που βιώνουμε.

🔻 Είναι προφανές ότι υπάρχει ο απόλυτος αιφνιδιασμός του κρατικού μηχανισμού.
🔻 Εντελώς λαθεμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός, έχοντας στείλει όλες τις δυνάμεις στην πυρκαγιά της Κινέττας.
🔻 Απουσία σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Αυτό φαίνεται ακόμα περισσότερο μια μέρα μετά.
🔻 Λαθεμένη εκτίμηση για την επικινδυνότητα της φωτιάς της Πεντέλης.
🔻 Απαράδεκτη επικοινωνιακή προσέγγιση, ότι δήθεν υπάρχει σκοτεινό σχέδιο, γιατί είχαμε 3 παράλληλες εστίες, όταν είναι αρκετά σύνηθες να έχουμε 6-7 και πάνω από 50 πανελλαδικά. Προσωπικά έχω ζήσει τέτοιες φωτιές.
🔻 Είναι προφανές ότι η Περιφέρεια και ειδικά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που έχει την ευθύνη του συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων έχει Αποτύχει. Δεν έχει ευθύνη μόνο η Πυροσβεστική, αλλά και η Αστυνομία. Υπήρχαν περιπολικά στο Μάτι; Γιατί δεν δημιουργήθηκαν έξοδοι διαφυγής; Ποιος ενημέρωνε τα εναέρια μέσα που υπήρχαν άνθρωποι που κινδύνευαν;
🔻 Είναι δυνατόν να περναει η φωτιά μέσα από παραθαλάσσια οικιστική περιοχή;
Τα εναέρια μέσα ανεφοδιάζονται εντός ολίγων λεπτών από την παρακείμενη θάλασσα.
🔻 Βλέπω εναέριες φωτογραφίες, με πισίνες γεμάτες με νερό – είναι πασιφανές ότι δεν ζητήθηκε η άντληση νερού από αυτές. Υπήρχαν άραγε βυτία της πολιτικής προστασίας; Και αν ναι πόσα;
🔻 Υπήρχαν πυροσβεστικά στη Λεωφόρο Μαραθώνος; Πως πέρασε η φωτιά; τι ενέργειες έγιναν;
🔻 Κάτι τέτοιες στιγμές, όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε. Οι τρόποι πάντα υποδεικνύονται Κεντρικά και όχι μέσω φημών (διαβάζω για συλλογή χαρτιών και Betadin). Ο σίγουρος τρόπος είναι να δωρίσετε αίμα στις τράπεζες αίματος της χώρας και να δώσετε σε είδος εξοπλισμό δασοπυρόσβεσης -στις κατά τόπους- ομάδες εθελοντών δασοπυροσβεστών.

Κουράγιο σε όλες τις οικογένειες που επλήγησαν χθες. Όλη η Ελλάδα θρηνεί μαζι τους.
Μαύρη μέρα η χτεσινή.

* Είτε ως εθελοντής σε δασοπυρόσβεση , είτε ως Αντιδήμαρχος -ίσως- της μεγαλύτερης υπηρεσίας Πολιτικής προστασίας της Αττικής, είτε από την θέση του υποδιοικητή του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

About Author

Connect with Me: