Γιατί αξίζει να προσπαθήσουμε

Ο κόσμος απομακρύνθηκε από την πολιτική ταυτίζοντάς την με διεφθαρμένους πολιτικούς. Αλλά πολιτική είναι η δράση του καθενός μας και μόνο μέσα από αυτήν μπορείς να αλλάξεις με ουσιαστικό τρόπο τα πράγματα.

Υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκα κι εγώ τη μετανάστευση, όπως άλλωστε οι περισσότεροι από τους κοντινούς μου ανθρώπους. Θυμωμένος, απογοητευμένος όπως πολλοί Έλληνες που έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες μιας παρατεταμένης πολιτικής, ηθικής και οικονομικής κρίσης.

Εκείνες τις στιγμές αποσυνδέθηκα.

Αλλά οι ρίζες μου είναι εδώ. Εδώ θέλω το παρόν μου, εδώ θα διεκδικήσω το μέλλον μου.

Όχι μόνος μου. Μαζί με άλλους.

Στοιχίζομαι δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όχι τυχαία. Τον γνωρίζω και τον εμπιστεύομαι. Εμπιστεύομαι και τη παράταξή μας. Με τα λάθη και τις δικές της ευθύνες για ό,τι συνέβη. Κανείς μας δεν είναι αθώος. Είναι εύκολη θέση η αντιπολίτευση, η καταδίκη, οι αφορισμοί.

Είναι γοητευτικός ο λαϊκισμός, αποσύρει την ευθύνη. Οι καιροί όμως σκλήρυναν. Κι απαιτούν κυβέρνηση.

Σε σύνθετα ζητήματα δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Υπήρξαν και αυτές από αρκετούς πολιτικούς μας. Δεν ανήκω σε εκείνους που απαξιώνουν συλλήβδην κυβερνήσεις. Η πολιτική παράγεται από σύνθεση ιδεών και σεβασμό προσώπων. Η θέση της χώρας μας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι επιλογές είναι περιορισμένες.

Αρκετά με τους πολιτικούς που με μεγάλα λόγια μικραίνουν την Ελλάδα. Θέλω να εκπροσωπώ μια ώριμη πολιτική δύναμη, που θα ισορροπεί τον ιδεαλισμό με το ρεαλισμό, θα διακρίνει μεταξύ των πραγμάτων που επιδέχονται ή δεν επιδέχονται συμβιβασμό.

Τα κουρασμένα πρόσωπα που διαπραγματεύονται τα αδιαπραγμάτευτα και χαμογελούν στις κάμερες βαφτίζοντας το κρέας ψάρι με θίγουν. Η κρίση είναι κρίση, το μνημόνιο μνημόνιο, το δάνειο δάνειο. Το ερώτημα κοινό και για όλους: πώς αλλάζουν αυτά;

Από μας. Από όλους μας.

Η κοινωνία δεν κατανοεί πάντοτε τις διαφωνίες μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, συντηρητικών και φιλελεύθερων, αναγνωρίζει όμως τη διαφορά ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Την ευκολία και τη προσπάθεια. Θέλω να ζω σε μια Ελλάδα που αναγνωρίζει τη δουλειά και ανταμείβει τους κόπους.

Θέλω να τολμώ να ελπίζω ότι είμαστε περισσότεροι που πιστεύουμε σε αυτή την Ελλάδα.

Γι’ αυτό αξίζει να προσπαθήσουμε.